Bereikbaarheid:

De route is in de UK goed te bereiken door de treinverbinding met Glasgow en Carlisle samen met de vele kleine stationnetjes die langs de lijn liggen.

 

Informatie voor fietsers is beschikbaar op de website van First ScotRail.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fietsen in de Schotse hooglanden

Sustrans Lochs & Glens fietsroute start in het Noord-Engelse Carlisle en verlaat de stad via een speciaal voor dit doel aangelegd fietspad dat één van Sustrans eerste projecten in Schotland was. Het fietspad loopt verder langs de glooiende heuvels en weilanden van Ayrshire, met een prachtig uitzicht op het eiland Arran en de Clyde Coast. Een opvallend kenmerk op deze route is het enorme Galloway Forest Park. Dat meer is dan een houtproducent, met zijn gigantisch grote omvang van bijna 200.000 hectare bos, heide en lochs. Het bos verlaten betekent een afdaling naar de Solway kust, een toevluchtsoord voor veel vogelsoorten en een afsluitende rit via Dumfries en Galloway. Ondanks de turbulente geschiedenis van deze "Gateway to Scotland" is het nu een rustig gebied met boerderijen en verstilde plattelandssteden. Met de kasteelruïnes als enige tastbare herinneringen aan de eeuwen van grensoverschrijdende invallen.

 

Na Glasgow loopt de route dwars door het centrale deel van de Highlands. Een verkeersvrij deel over de Drumochter Pass, een van de hoogste verkeerspassen in Groot-Brittannië, is een van de hoogtepunten van de route. De route neemt je verder mee over open heidevelden, beboste heuvels en vruchtbaar akkerland, en komt langs de lochs of Tay, Earn, Lubnaig en Venachar en de Cairngorm mountains.

 

De Lochs & Glens fietsroute sluit aan op de Clyde to Forth en de Aberdeen to John o'Groat fietsroutes.

 

Verdeling van de route

De route kan worden opgedeeld in nagenoeg twee gelijke delen namelijk de;

  • Lochs & Glens South die loopt van Carlisle naar Glasgow via Dumfries en Glen Trool. De lengte van dit deel is 344 kilometer, waarvan 66 kilometer verkeersvrij.
  • Lochs & Glens North welke loopt van Glasgow via Pitlochry naar Inverness, met een lengte van 349 kilometer, waarvan 68 kilometer verkeersvrij.

 

Hoogtepunten:

Sustrans route #7 kent vele hoogtepunten waaronder;

  • Caerlaverock Castle
  • Drumochter Pass
  • Carlisle Cathedral
  • Solway Coast