Kunststad:

Als aangenomen huis van veel van Schotland's kunst, media en cultuur. En met drie universiteiten in de stad, is Glasgow tevens beroemd om zijn pubs, restaurants en het nachtleven. Als winkelcentrum biedt Glasgow de charme van zijn galerieën en winkelpassages aan, gecombineerd met de grootste spelers uit de retailwereld. Waardoor namen van ontwerpers schouders aan schouder wrijven met de plaatselijke producenten om zo goederen aan te bieden voor elke smaak en budget.

 

 

 

 

 

Glasgow

Het is moeilijk om het belang en de groei van Glasgow te verklaren. Het is nooit een hoofdstad of residentie van koningen geweest. Ook ligt het op een plaats, dat moeilijk verdedigbaar is en hoewel aan een grote rivier is het van oorsprong geen natuurlijke haven. Toch is Glasgow ondanks dit gegeven twee maal explosief gegroeid en twee keer failliet gegaan tegen de tijd dat het zichzelf in de 19e eeuw de tweede stad in het Britse Rijk noemde en de belangrijkste stad van de wereld was als het ging om de scheepsbouw en verreweg de grootste stad van Schotland.

 

Glasgow's oorsprong gaat samen met de christelijke missionaris Mungo, of Kentigern, die er een kerk vestigde. Omstreeks 600 na Christus was St. Mungo, aartsbisschop van het Koninkrijk Strathclyde, waarvan de koningen in Dumbarton Castle verbleven. Vaak wordt gedacht dat Glasgow als naam afkomstig is van St. Mungo's beschrijving van een gemeenschap die er opgroeide als de Clas-gu of "dear family."

 

Glasgow werd de komende duizend jaar een belangrijk kerkelijk centrum. Deze motor voor de groei liep dood met de komst van de Reformatie in 1560. Die wonderbaarlijk genoeg de Kathedraal van Glasgow ongemoeid liet, maar wel de brede machtsstructuur wegvaagde onder de bestaande kerk van Glasgow en de kerk in Schotland op grotere schaal.

 

In de 18e eeuw bloeide Glasgow, met nieuwe rijkdom gebaseerd op de lucratieve handel van grotendeels tabak met de Amerikaanse koloniën. Glasgow's tweede belangrijke ineenstorting kwam met de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1775, die veel van de overzeese handel teniet deed.

 

Onverschrokken begon Glasgow in de 19e eeuw als woonplaats van 77.000 mensen, aan de wederopbouw van zijn buitenlandse handel en binnenlandse industrie. Dit keer gebaseerd op katoen en tegen het eind van 19e eeuw had het zich ontwikkeld tot een stad van 800.000 mensen.

 

De spectaculaire groei was gebaseerd op de ontwikkeling van de zware industrie gebruikmakend van grondstoffen uit centraal Schotland en in het bijzonder op de opmerkelijke ontwikkeling van de scheepswerven over de lengte van de rivier de Clyde.

 

Glasgow leed sterk tijdens de depressie van de jaren '30, maar dit was slechts een voorloper van de uiteindelijke ondergang van het grootste deel van de scheepsbouw aan de Clydeside in de jaren 1960 en 1970.

 

Vandaag de dag is Glasgow grotendeels hersteld van deze derde ramp en wordt het aangemerkt als eerste post-industriële stad van de wereld. Een proces dat pijnlijk, langzaam en zeer ongelijkmatig is gegaan. Nog steeds heeft het binnen haar grenzen een aantal van de meest armste gebieden van Schotland. Maar geen enkele bezoeker van Glasgow kan het gevoel van vitaliteit en energie ontgaan waarmee de stad het derde millennium inging.

 

Glasgow's meest recente herontdekking van zichzelf is gebaseerd op een van de meest opmerkelijke reclamecampagnes ooit, met de slogan "Glasgow's Miles Better", gericht op zoveel mogelijk binnen als buiten de stad. Welke was gebaseerd op het Garden Festival in 1988 en Glasgow's aanwijzing als Europese Cultuurstad in 1990.

 

Tegen de tijd dat de stad werd aangewezen als UK City of Architecture and Design in 1999 was de transformatie compleet en vonden bewoners en bezoekers de bestemming niet langer vreemd of grappig, zoals velen dat deden in 1990.

 

Tegenwoordig is Glasgow een bruisende en kosmopolitische stad waar kunst en cultuur een integrale rol spelen in het dagelijkse leven, bedrijfsleven en de rijkdom van de stad. Geen bezoek is compleet zonder het zien van de Burrell Collection van kunst en antiek (samen met het nabijgelegen Pollok House), de Kelvingrove Art Gallery & Museum, het Museum of Transport en de People's Palace and Winter Gardens. Deze lijst van té bezoeken attracties is up-to-date gebracht met het Glasgow Science Centre. Andere trekpleisters van de stad nabij de Glasgow Cathedral zijn het St Mungo Museum, het Glasgow Necropolis en Provand's Lordship, onbetwist het oudste huis in de stad.

 

Glasgow is ook befaamd om zijn veelzijdige en boeiende architectuur. Er is weinig over van de middeleeuwse stad waarvan, afgezien van de kathedraal en Provand's Lordship, veel is weggevaagd in grote saneringen in de 19e eeuw. Wat opdook was grotendeels gebaseerd op een ruitpatroon, het centrum waarvan nu twee zijden de M8 autosnelweg omsluit en een derde door de Clyde. Het neemt enige tijd in beslag om aan Glasgow's uitstraling te wennen: in dat opzicht lijken de hoge gebouwen en het ruitpatroon meer Amerikaans dan Schots.

 

Als aangenomen huis van veel van Schotland's kunst , media en cultuur en met drie universiteiten in de stad, is Glasgow ook beroemd om zijn pubs, restaurants en nachtleven. Als een winkelcentrum biedt Glasgow de charme aan van zijn galerieën en winkelpassages, gecombineerd met de grootste spelers in de retail wereld. Namen van ontwerpers wrijven schouders aan schouder met plaatselijke producenten om goederen aan te bieden voor alle smaken en budgetten.