Over de Pennine Cycleway

Startend vanuit Derby in het binnenland bezoekt de Pennine Cycleway het Peak District, beklimt het de Pennines in het zuiden en West-Yorkshire, passeert het onder Pendle Hill Lancashire en reist het door de Yorkshire Dales voor het Appleby in de Edenvallei bereikt. Van hier loopt het door de Noordelijke Pennines via de Hartside voor het verder gaat naar Haltwhistle en het einde van de route in Berwick-upon-Tweed aan de prachtige Northumbrische kust. De route is in drie onderdelen of secties opgesplitst (met voor elk deel een individuele routekaart) die je de optie geven de vakantie en het fietsen aan je behoeften aan te passen. Zo kun je er voor kiezen de gehele route in één keer te rijden of om alleen het noordelijke deel van de route te rijden en het zuidelijke en centrale deel voor een andere keer te bewaren.

Zuidelijke deel
Derby naar Holmfirth
81 miles of 130 kilometer
Centrale deel
Holmfirth naar Appleby
124 miles of 200 kilometer
Noordelijke deel
Appleby naar Berwick
150 miles of 241 kilometer

De route heeft een lengte van 355 mijlen of 572 kilometer en is in juli 2003 officieel geopend met een spectaculaire openingsrit die de volledige route van Derby tot aan Berwick-upon-Tweed besloeg. De noordelijke sectie van de PCW werd eerder geopend in de zomer van 2002 met een ceremoniële fietstocht vanuit Haltwhistle en heeft aangetoond in een behoefte te voorzien en is al een populaire route op zichzelf geworden.

De Pennine Cycleway (National Cycle Network nr. 68) neemt je mee door enkele van de meest spectaculaire en afgelegen delen van het Engelse platteland in een uitdagende en fantastische rit over de lengte van wat wordt genoemd 'de Ruggegraat van Engeland.' Het is ook een van de langste vrijetijds fietsroutes van Engeland en loopt voor 80% over rustige B-wegen en landwegen en voor 20% over verkeersvrije paden.

"Can there be a better route than the C2C across the Pennines ? The answer is yes and that route is the Pennine Cycle Way. I think that this has more splendour, more variety, more memorable features, more open spaces and more magic, especially as it threads its way high above industrial England either side of the Pennines , than any other part of the National Cycle Network"

John Grimshaw - directeur en oprichter van Sustrans

De route is ontwikkeld door Sustrans in samenwerking met meer dan 30 plaatselijke overheden en andere instanties inclusief het Platteland Bureau, samen met heel veel werk om de route te ontwikkelen en open te stellen gedaan door John Grimshaw, Martin Bright, David Gray en Ted Liddle - Ted heeft ook de officiële handleiding geschreven voor de route, die is uitgegeven in 2003. De 572 kilometer lange PCW kan in beide richtingen worden gefietst, maar algemeen wordt aangenomen dat de start vanuit Derby de beste optie is en je zo gedeeltelijk voordeel hebt van de wind in de rug (of tenminste in je zijde!) en ook het beëindigen in Berwick dicht bij de Noordzee biedt als finaleplaats een echt afsluitend gevoel. De PCW kan gereden worden over zijn volledige lengte als vakantie of verdeeld in kleinere delen als je minder tijd voor het fietsen ter beschikking hebt en de rest bewaard voor een ander keer.

"Its a marvelous route from beginning to end, with so many highlights you'd need a phone directory to list them all"
Julie Welch - schrijfster van reisartikelen

Langs de hele route zijn er veel toeristische attracties, steden en dorpen die elk hun eigen unieke kenmerken hebben en samen met letterlijk honderden adembenemende uitzichten je dwingen zo nu en dan een adempauze te nemen! Deze website heeft een basislijst van de plaatsen langs de route met een opsomming van plaatselijke diensten, aantrekkelijke uitstapjes, winkel en cafés enz. om je tocht vooraf te kunnen plannen. Voor accommodaties en overnachtingen verwijzen wij je naar de Engelse Pennine Cycleway-Guide.

Veel plezier met de site