De C2C

De C2C of Coast to Coast is een fantastische fietsroute door het noorden van Engeland en een van de parels aan de kroon van Sustrans. De route werd in 1994 geopend en loopt van de Ierse zee tot de Noordzee. De startplaats is naar keuze Whitehaven of Workinton aan de westkust van Cumbria, waarna je fietst tot aan Sunderland of Tynemouth aan de oostkust.

De C2C in het kort

Lengte:

224 km

 

Lengte inclusief Reiversroute 550 km  

Laagste punt:

zee niveau

 

Hoogste punt:

610 meter

 

Gemiddelde overnachtingsprijs:

£28, = ongeveer € 31,=

 

De C2C résumé

De C2C route is gemakkelijk te bereiken met de veerboot van DFDS die vertrekt vanuit IJmuiden. Vertrekkend vanaf de pier is het ongeveer 14 uur varen naar Tynemouth (Newcastle), waar je de trein kan nemen naar de start. Ook kun je gebruik maken van speciale busjes die het vervoer op de route verzorgen van de bagage en/of je fiets.

Als je wilt kun je direct bij aankomst in Tynemouth de route uitbreiden door vanaf de veerboot te starten met de Reivers Route, ook wel de return C2C genoemd. De Reiversroute eindigt in Whitehaven en sluit naadloos aan op het traject van de C2C.

De C2C cycle route werd door Sustrans ontwikkeld in samenwerking met verschillende Plaatselijke Autoriteiten zoals; Groundwork West Cumbria, North Pennines Tourism Partnership, Forest Enterprise, het Lake District Nationaal Park en nog enkele anderen.

Gemiddeld maken er tussen de 12.000 en 15.000 fietsers per jaar gebruik van de route.

De route start in de voormalige steenkool en industriestreek West Cumbria en loopt door het mooie noordelijke deel van het Lake District. Via de route Keswick en de prachtige dalen van de Eden Vallei fiets je door mooie sandstone dorpen. Na Penrith begint de beklimming van de Hartside en bereik je de Northern Pennines - het dak van Engeland. Vanaf hier volgt een golvende rit kronkelend door oude loodmijnbouw dorpen, zoals Nenthead en Rookhope en een afdaling naar de Durham Dalen voor het binnengaan van de oude staalgemeente Consett. Van hier is het een gemakkelijke rit door een van Engelands oudste industriële Heartlands tot de Noordzee en Sunderland. Je kunt ook de route beginnen in Workington als optie en/of beëindigen in Tynemouth. Ook kun je de route verlaten bij Penrith en via Schotland fietsen naar Glasgow, een ander traject van de Nationale Cycle Route.

De route is als volgt opgedeeld;

Hoofd wegen meestal korte weggetjes door landelijke dorpjes 4%
B-wegen langs stille landweggetjes 50%
Fietspaden, Mountainbike-trajecten en gesloten spoorlijnen enz. 46%

Het beste kun je de route van het westen naar het oosten rijden en profiteren van de wind, die hier voornamelijk uit het westen komt. Tevens profiteer je dan van de kortere klimmetjes en de langere afdalingen waardoor de tocht minder zwaar is. Je start de tocht volgens de traditie door je achterwiel in de Ierse Zee te dopen en je beeindigt de tocht door het zelfde te doen met je voorwiel in de Noordzee als bewijs van voltooiing.

De 225 kilometer (140 mijl) lange C2C, onderdeel van het veel grotere National Cycle Network met een totale afstand van meer dan 5000 mijl, is de populairste lange afstandsfietsroute van Groot-Brittannië. Het is samengesteld uit B-wegen, oude Spoorlijnen, off-road tracks en speciaal voor de route aangelegde fietspaden. De route (en de voornamelijk voor dit doel aangelegde fietspaden) zijn ontworpen voor verschillende type fietsers en kan worden gereden door de gewone fietser als de meer sportief aangelegde fietser. Voor de mountainbike zijn er speciale routes als alternatief in de tocht opgenomen.

Hoewel het een uitdaging is met sommige serieus zware beklimmingen - het hoogste punt is ongeveer 610 meter – wordt de C2C jaarlijks door duizenden fietsers voltooid, waaronder complete families, recreanten en tourfietsers.

Sustrans heeft de route in detail uitgewerkt met een officiële routekaart en een routeboek. Het verdient aanbeveling dit aan te schaffen en kan worden gebruikt om de route vooraf te plannen. Bij het routeboekje wordt een speciaal voor de route gemaakte stempelkaart geleverd. Deze stempelkaart kun je gebruiken om een aantal punten van de route te laten markeren.

De officiële stempelposten op de route van west naar oost zijn:

Whitehaven

- The New Expresso, 22 Market Place
- 1 Cliff Villas, Parton, Whitehaven CA28 6NS

Cleator Moor

- Spar 8 till late, 9 High Street>

Cockermouth

- Co-op supermarkt, Station Street

Keswick

- Open all hours, St. John Street

Penrith

- Spar shop, 36-40 Burrowgate

Alston

- Cumberland Hotel, Townfoot

Nenthead

- Miners Arms

Stanhope

- Parkhead Station, in Stanhope

Stanhope

- Bike Stop, bij mijlteken 100

Consett

- Safeway Store

Chester le Street

- Lambton Worm Public House, 52 North Road

Sunderland

- Marina Activity Centre, North Dock Marina

Tynemouth

- Tynemouth Metro, Porters Coffee House, 6 Station Terrace

Ben je in het bezit van zes stempels op de kaart en je hebt de route voltooid, dan kun je bij Sustrans een speciaal gemaakt C2C T-shirt als bewijs van deelname bestellen.

Sustrans heeft van meerdere routes verschillende speciaal ontworpen T-shirts, die je met trots kunt dragen. Via Sustrans kun je ook andere speciaal voor de C2C route gemaakte artikelen aanschaffen zoals; bekers en badges.

In 1995 werd het werk van Sustrans aan de route erkend door het door British Airways gesponsorde 'Tourism for Tommorrow' en won de route van de C2C de global award. In 1998 was de C2C de eerste Britse bestemming die de Smithsonian Environment Award won. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan een project dat " een blijvende bijdrage aan het beschermen van de omgeving" heeft gemaakt. In 1999 won de C2C een Zilveren Medaille in de Groene Transport Categorie welke werd toegekend door de English Tourism Council. Sustrans heeft in samenwerking met andere organisaties een speciaal pad met kunstwerken langs de C2C aangelegd. Dit pad werd opgemerkt door British Gas en heeft hiervoor de 'Working for Cities' and Independent/Gulbenkian 'Travelling Hopefully' award gekregen

Voor meer informatie over de kunstwerken en andere verschillende vreemde en fantastische objecten langs de C2C route verwijzen we je graag naar de betreffende pagina van Sustrans.

Bezoek de artworks pagina van Sustrans.