De Reivers Cycle Route

De Reivers Cycle Route loopt bijna parallel aan de C2C en eindigt in Whitehaven aan de Ierse Zee. De plaats waar de C2C of de Coast to Coast begint. Omdat de Reivers Route precies andersom loopt en in Tynemouth begint, "de eindplaats van de C2C" wordt het ook wel de return C2C genoemd.

De Reivers Route doorkruist het noorden van Engeland en start bij de abdij van Tynemouth, nabij Newcastle aan de Noordzee. De route is een grensroute en loopt grotendeels over het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Je fietst hierbij door Northumberland, Noord-Cumbria en zelfs een klein stukje door Schotland.

Net als bij de C2C zijn er allerlei varianten op de route en zijn er off-road onderdelen die je buiten de gebaande paden brengen op weg naar Whitehaven aan de Ierse Zee.

Houdt er rekening mee dat de Reivers Route zwaarder en langer is dan de C2C. De gezamenlijke afstand van de C2C en de Reivers is 550 kilometer.

De Reivers in het kort

 

Lengte:

275 km of 171 miles

 

 
Lengte inclusief C2C
500 km  

 

Laagste punt:

zee niveau

 

 

Hoogste punt:

Nazoeken

 

 

Gemiddelde prijs overnachting:

£23,= ongeveer € 34,=

 

De Reivers résumé

De 171 mijl lange Reivers fietsroute slingert door het grensgebied van Engeland en Schotland. Geweven tussen deze twee landen loopt de route over de mooiste delen van het grenslandschap. Vanaf Tynemouth loopt de route via rustige landwegen en karrensporen over het open platteland en heb je een prachtig uitzicht op het noordelijke deel van het Cheviot gebergte. Op dit deel van de route fiets je door het dal van de Tyne. Ongeveer halverwege de route bereik je het enorme waterreservoir Kielder Water, het grootste meer van Engeland. Hierna fiets je over de boswegen van het Kielder Forest Park en ga je voor een kort stuk over de Schotse grens alvorens weer terug te keren in Engeland om via rustige landwegen de vallei van de Rivier Lyne te volgen.

De historisch stad Carlisle bereik je na het volgen van het stroomgebied van de rivier Eden, waarna de route ten westen van deze stad via de vallei van de Rivier Caldew naar het zuiden loopt. Vanaf Hesket Newmarket, op de noordelijke rand van de bergen van het Lake District, leiden B-wegen en karrensporen je naar de stad Cockermouth. Hier gaat de route samen verder met de C2C - alleen zul je de C2C fietsers waarschijnlijk vanuit tegengestelde richting tegenkomen - en bereik je de finish in Workington of Whitehaven, aan de westkust van Cumbria. In het laatste deel van de route kun je de Ierse zee zien.

De route is genoemd naar de familieclans die het gebied tussen de 14de en 17de eeuw terroriseerden. De families leefden langs de grens en vochten om de eer van de familie te handhaven en hun bezit over 'het betwistbare land' uit te breiden. Het woord 'Reiver' betekent rover of bandiet.

Hoewel jaren geleden een ordeloze plek, is het nu een prachtige en aangenaam rustige route die je door het Kielderbos, de stad Carlisle en de valleien van de berg de Skiddaw leidt, via het noordelijke Lake District en de het westkust van Cumbria. De route wordt door minder mensen gereden dan de populaire (parallelle) C2C route, waardoor het misschien het best behouden geheim blijft van de lange afstand routes van het National Cycle Network.

De met een prijs bekroonde officiële kaarten van de route, gebaseerd op de gegevens van Ordnance Survey, zijn beschikbaar via Internet of de winkels van Sustrans.

Via Mickledore een Engelse reisorganisatie kun je de Reiversroute boeken en in 5 dagen fietsen.

Tynemouth - Bellingham - Kielder Forest - Newcastleton - Carlisle - Workington - Whitehaven

Nuttige links over de Reivers Cycleroute

Cycling-Britain heeft sinds kort een Nederlandse vertaling van de Reivers-Guide. Aangevuld met informatie over interessante locaties, gebouwen etc.   Reiversroute

De fantastische Engelse Reivers-Guide van Dean Grindle.
Vol met routeinformatie en overnachtingsadressen.

  Reivers-Guide
Geen zin om de Reiversroute zelf te plannen? Het kan geheel worden verzorgt via Mickledore   Mickledore
Een krantenartikel geschreven door Simon Willes over de Reivers-Route   Saddle up