Snelmenu

 

Voor de historicus

De route is genoemd naar de beroemde Border Reivers, de plunderende familieclans die Noord-Engeland en de Schotse grenzen in de 15de en 16de eeuw terroriseerden.

 

De route biedt een fascine-rend inzicht in deze turbulente periode door de aanwezige tastbare herinneringen onderweg.

 

Op of dichtbij de route zie je overblijfselen van versterkte gebouwen zoals Pele Towers en (Bastles) versterkte huizen.

Voor de reiziger

Het sensationele landschap langs de Reivers zal de liefhebber van plattelands-schoon behagen. De route start aan de mond van de machtige rivier Tyne en je kunt de invloed van industrie, visserij en scheepsbouw in dit deel van het noordoosten aanschouwen. Bij het verlaten van de bebouwde voorsteden van Newcastle-upon-Tyne zijn de veranderingen in het terrein indrukwekkend, vooral als je de onbeschadigde rollende hooglanden rond Stamfordham en Matfen binnenrijdt, alvorens het prachtige Northumberland National Park te bereiken.

Route informatie

De fietsroute is over de gehele 275 kilometer voorzien van aanwijsbordjes en volgt rustige onverharde wegen, verkeersvrije fietspaden, landwegen en bospaden.

 

Genoemd naar de Border Reivers, de plunderende familieclans die het grensland in de 15de en 16e- eeuw terroriseerden.

 

De route is van enorme historische betekenis en je kunt onderweg architectonische bewijzen van de aanwezigheid van het Reivers langs het traject zien.

 

Vervoer

De route is het gemakkelijkst te bereiken vanuit IJmuiden met de boot van DFDS en start vlakbij de terminal.

 

Naar keuze kun je gebruik maken van speciaal bagage-vervoer of je bagage meenemen op de fiets.

 

Meer informatie op de pagina vervoer.

 

De Reivers Cycle Route

De Reivers Route doorkruist het noorden van Engeland en start bij de abdij van Tynemouth, nabij Newcastle aan de Noordzee. De route is een grensroute en loopt grotendeels door het vroeger zo turbulente Bordergebied tussen Engeland en Schotland. Het neemt je mee door Northumberland, Noord-Cumbria en zelfs een klein stukje in Schotland.

 

De Reivers Cycle Route loopt bijna parallel aan de C2C een andere Sustrans route en eindigt in Whitehaven aan de Ierse Zee. De plaats waar de C2C of Coast to Coast begint. Omdat de Reivers Cycle Route precies andersom loopt en in Tynemouth begint, "de eindplaats van de C2C" wordt het ook wel de return C2C genoemd.

 

Net als bij de C2C zijn er enkele varianten op de route en zijn er off-road onderdelen die je buiten de gebaande paden brengen op weg naar Whitehaven aan de Ierse Zee.

 

Houdt er rekening mee dat de Reivers Route langer is dan de C2C. De gezamenlijke afstand van de C2C en de Reivers is 550 kilometer.

 

De route loopt van de Noordzee door het mooie natuurschoon van Northumberland en de indrukwekkende aanwezigheid van Kielder Water, het grootste kunstmatige aangelegde meer van Europa. Daarna gaat de route kort door Schotland om het afgelegen Liddesdale te ontdekken, voordat het richting het zuidwesten gaat om de majestueuze schoonheid van de noordelijke randen van het Lake District te bereiken, alvorens te eindigen aan de Ierse Zee. -

 

Voor een overzicht van de meest interessante locaties rond de Reiversroute, klik op de overzichtspagina.

 

Route in detail

De route is als volgt opgedeeld;